De beste muziek van…

Dec. 10.
Comments Off on De beste muziek van…
By ebna | Posted in Blues Stay Away, Uit het archief |

Tagged: , , ,

Nov. 06.

Whole Wide World

Wreckless Eric - Whole Wide WorldWanneer je Eric Goulden oftewel Wreckless Eric een one-hit-wonder noemt doe je hem tekort. Wij, bij Blues Stay Away Music , beschouwen hem als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van ons genre. Zijn onverwoestbare optimisme, zijn minor meesterwerkjes, de langlopende autobiografische inkijk in zijn artiestenleven, ze dragen allemaal bij aan onze liefde voor de man en zijn muziek. En natuurlijk de hit die geen hit was – Eric is geen one-hit-wonder omdat hij nooit een hit gehad heeft… hij is de man van de mooiste nummer 1 die nooit  een hit was: Whole Wide World.

Vandaag hebben we het over het nummer. Eric zelf heeft er mee leren leven: voor ons gewone stervelingen is dit zijn allermooiste nummer. Wanneer hij optreedt willen we dit horen. Zoals op 6 september in 2009 in Madrid, samen met zijn vriendin Amy Rigby. En als hij het zingt denken we aan het origineel, te vinden op A Bunch Of Stiff Records uit 1977. Nu wil het toeval dat de redactie van EBNA deze lp gratis kreeg bij het abonnement op het Tijdschrift Oor dat zij toen net genomen had. De klap die we toen kregen van Wreckless Eric zijn we eigenlijk nooit te boven gekomen.

Misschien is het een ongeluk geweest voor Eric dat de eerste versie zo perfect was. Met Nick Lowe en Ian Dury als begeleiders als vanzelfsprekende begeleiders, gedreven,  perfect geproduced door Nick Lowe. Alle latere versies doen verlangen naar het origineel. Tegelijkertijd is het zo elementair qua muziek, qua emoties dat het je bij de strot grijpt: dit nummer wil ik ook voor het voetlicht brengen! En dat is dan ook gebeurd. Voor een nummer dat nooit een hit is geweest is het opmerkelijk vaak gecoverd, is het uitgebreid besproken en gerecenseerd, is het voorzien van al dan niet adequate foto’s opnieuw ge-upload naar youtube. Een paar jaar geleden was er sprake van een tribute album voor Whole Wide World maar voor zover we nu konden nagaan is dat er nooit van gekomen. Het kosten echter maar weinig tijd om bij spotify een eigen album met 12 uitvoeringen samen te stellen:

Iedereen houdt van Whole Wide World… In Stranger Than Fiction (2006) versiert de belastinginspecteur het meisje door Whole Wide World  te spelen. Op het cruciale moment gaat zijn zang + gitaarspel over in het geluid van de incomparable Eric. Missie volbracht. Jammer dat de gelikte hoofdrolspeler nulkommanul op Wreckless Eric lijkt. Als zelfs de belastingspecteur dit nummer wil zingen, is het niet vreemd dat het bij mindere goden net zo populair is.

En hoeveel populaire nummers hebben een eigen item in de Britse Wikipedia? We weten het niet. In ieder geval heeft (I’d Go The) Whole Wide World het wel!

 

 

Tagged: ,

Nov. 04.

Sea of Time

We kunnen het niet laten: kijk op YouTube. Wat is er mooier? Blues Stay Away Music is niet de enige die gevallen is voor Katharina Franck en haar medemuzikanten. Wel een waarschuwing: de video duurt een minuut of vier, op cd was het een glorieuze 9 minuut zoveel.

Het filmpje is opgeladen door… Katharina Franck. Zou het echt? Met  de toelichting:

Diese Produktion war sehr aufwendig, ein großes Set, irgendwo in London. Über die Nachbearbeitung weiß ich leider wenig, auch nicht wer den Thron, das schöne Nixen-Kostüm und die Perücke gebe astelt hat. Veröffentlicht am 21.03.1989. Regie und Kamera: Anton Corbijn. Produzent: Richard Bell. Mit Wolfgang Glum, Beckmann, Rodrigo Gonzalez und Katharina Franck. Dieses Rainbirds – Video hat im MTV Ende der 80ziger Jahre Spuren hinterlassen.

Niet alleen de video bij MTV heeft sporen achtergelaten. Het eind van de tachtiger jaren was een creative tijd voor Katharina Franck en haar Rainbirds. De albums uit die tijd beklijven, al hoorde je er in Nederland toendertijd niets van. EBNA werd indertijd geattendeerd op de Rainbirds door de cd-single die eenmalig meegeleverd werd met het Tijdschrift Oor. Nog steeds dank daarvoor, Tijdschrift Oor. Later bleek dat deze gift gemengd was, niet iedereen kreeg Sea Of Time. Des te spijtiger voor de anderen. Het goudkleuringe singletje stond propvol: aan de ene kant de door Anton Corbein gemaakte clip – die toen nog door niemand kon worden afgespeeld -, aan de andere kant de volledige Sea Of Time/Muddy Waters Mix. Eigenlijk dezelfde inhoud als nu op YouTube te vinden is.

De complete glorieuze Sea Of Time/Muddy Water Mix van 9 minuten vind je hier: http://www.youtube.com/watch?v=XBpC7bO8X6o Helaas zonder bewegende beelden door Anton Corbijn. Maar de muziek… ah, de muziek.

 

Tagged: ,