Category Archives:Blues Stay Away

Dec. 10.

De beste muziek van…

De beste muziek van 1995
De lijstjes van het jaar 1995. Weer veel country en folk.Tammy Wynette en Emmylou Harris doen nog steeds mee.Steve Earle maakte veruit de mooiste van het jaar: Train A Comin‘. Een klassieker die de komende jaren alleen maar kan groeien. En eindelijk iets van Gay & Terry Woods op CD. Zeer aanbevolen.
In ‘Oud maar toch nieuw’ muziek die allang bekend was, maar nog niet bij mij. Gelukkig leerde ik deze CDs alsnog kennen.

Beste album

 

1  Steve Earle – Train A Comin’
2  The Jayhawks – Tomorrow The Green Grass
3  Emmylou Harris – Wrecking Ball
4  Gay & Terry Woods – In Concert
5  Natacha Atlas – Diaspora
6  Radioheads – The Bends
7  Guy Clark- Dublin Blues
8  Daryll-Ann – Seaborne West
9  Sonny Landreth – South of I-10
10 Tammy Wynette – Without Walls


Mooiste single

Supergrass – Alright


Oud maar toch nieuw?

Townes Van Zandt – Rearview Mirror
The Band – Live At Watkins Glen
Barbara Lynn – You’ll Loose A Good Thing
Sandy Denny – Sandy Denny, Trevor Lucas & Friends
Bob Dylan – World Gone Wrong

Tagged: , , ,

Nov. 06.

Whole Wide World

Wreckless Eric - Whole Wide WorldWanneer je Eric Goulden oftewel Wreckless Eric een one-hit-wonder noemt doe je hem tekort. Wij, bij Blues Stay Away Music , beschouwen hem als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van ons genre. Zijn onverwoestbare optimisme, zijn minor meesterwerkjes, de langlopende autobiografische inkijk in zijn artiestenleven, ze dragen allemaal bij aan onze liefde voor de man en zijn muziek. En natuurlijk de hit die geen hit was – Eric is geen one-hit-wonder omdat hij nooit een hit gehad heeft… hij is de man van de mooiste nummer 1 die nooit  een hit was: Whole Wide World.

Vandaag hebben we het over het nummer. Eric zelf heeft er mee leren leven: voor ons gewone stervelingen is dit zijn allermooiste nummer. Wanneer hij optreedt willen we dit horen. Zoals op 6 september in 2009 in Madrid, samen met zijn vriendin Amy Rigby. En als hij het zingt denken we aan het origineel, te vinden op A Bunch Of Stiff Records uit 1977. Nu wil het toeval dat de redactie van EBNA deze lp gratis kreeg bij het abonnement op het Tijdschrift Oor dat zij toen net genomen had. De klap die we toen kregen van Wreckless Eric zijn we eigenlijk nooit te boven gekomen.

Misschien is het een ongeluk geweest voor Eric dat de eerste versie zo perfect was. Met Nick Lowe en Ian Dury als begeleiders als vanzelfsprekende begeleiders, gedreven,  perfect geproduced door Nick Lowe. Alle latere versies doen verlangen naar het origineel. Tegelijkertijd is het zo elementair qua muziek, qua emoties dat het je bij de strot grijpt: dit nummer wil ik ook voor het voetlicht brengen! En dat is dan ook gebeurd. Voor een nummer dat nooit een hit is geweest is het opmerkelijk vaak gecoverd, is het uitgebreid besproken en gerecenseerd, is het voorzien van al dan niet adequate foto’s opnieuw ge-upload naar youtube. Een paar jaar geleden was er sprake van een tribute album voor Whole Wide World maar voor zover we nu konden nagaan is dat er nooit van gekomen. Het kosten echter maar weinig tijd om bij spotify een eigen album met 12 uitvoeringen samen te stellen:

Iedereen houdt van Whole Wide World… In Stranger Than Fiction (2006) versiert de belastinginspecteur het meisje door Whole Wide World  te spelen. Op het cruciale moment gaat zijn zang + gitaarspel over in het geluid van de incomparable Eric. Missie volbracht. Jammer dat de gelikte hoofdrolspeler nulkommanul op Wreckless Eric lijkt. Als zelfs de belastingspecteur dit nummer wil zingen, is het niet vreemd dat het bij mindere goden net zo populair is.

En hoeveel populaire nummers hebben een eigen item in de Britse Wikipedia? We weten het niet. In ieder geval heeft (I’d Go The) Whole Wide World het wel!

 

 

Tagged: ,

Nov. 04.

Sea of Time

We kunnen het niet laten: kijk op YouTube. Wat is er mooier? Blues Stay Away Music is niet de enige die gevallen is voor Katharina Franck en haar medemuzikanten. Wel een waarschuwing: de video duurt een minuut of vier, op cd was het een glorieuze 9 minuut zoveel.

Het filmpje is opgeladen door… Katharina Franck. Zou het echt? Met  de toelichting:

Diese Produktion war sehr aufwendig, ein großes Set, irgendwo in London. Über die Nachbearbeitung weiß ich leider wenig, auch nicht wer den Thron, das schöne Nixen-Kostüm und die Perücke gebe astelt hat. Veröffentlicht am 21.03.1989. Regie und Kamera: Anton Corbijn. Produzent: Richard Bell. Mit Wolfgang Glum, Beckmann, Rodrigo Gonzalez und Katharina Franck. Dieses Rainbirds – Video hat im MTV Ende der 80ziger Jahre Spuren hinterlassen.

Niet alleen de video bij MTV heeft sporen achtergelaten. Het eind van de tachtiger jaren was een creative tijd voor Katharina Franck en haar Rainbirds. De albums uit die tijd beklijven, al hoorde je er in Nederland toendertijd niets van. EBNA werd indertijd geattendeerd op de Rainbirds door de cd-single die eenmalig meegeleverd werd met het Tijdschrift Oor. Nog steeds dank daarvoor, Tijdschrift Oor. Later bleek dat deze gift gemengd was, niet iedereen kreeg Sea Of Time. Des te spijtiger voor de anderen. Het goudkleuringe singletje stond propvol: aan de ene kant de door Anton Corbein gemaakte clip – die toen nog door niemand kon worden afgespeeld -, aan de andere kant de volledige Sea Of Time/Muddy Waters Mix. Eigenlijk dezelfde inhoud als nu op YouTube te vinden is.

De complete glorieuze Sea Of Time/Muddy Water Mix van 9 minuten vind je hier: http://www.youtube.com/watch?v=XBpC7bO8X6o Helaas zonder bewegende beelden door Anton Corbijn. Maar de muziek… ah, de muziek.

 

Tagged: ,

Nov. 02.

Dusty Springfield – a very fine Love

a very fine love

Dusty Springfield De koningin van de blanke soul is er alleen maar jonger op geworden. Het album a very fine Love uit 1995 bewijst dit overduidelijk. Een prachtige CD. Als extraatje doet Daryl Hall, ook zo’n blanke soul grootheid, mee op Whereever Would I Be. De muziek is in Nashville opgenomen en voor de zoveelste keer blijkt dat Nashville en soul wonderwel samengaan. Eigenlijk uitsluitend krakers op deze winterbestendige CD. Mijn favoriet misschien You Are The Storm, een hartverwarmende liefdesverklaring. Of is All I Have To Offer You Is Love de topper van deze magnifieke cd? (PR – 2-11-1996)

Tagged:

Nov. 02.

Maria Muldaur – FanningThe Flames

Maria Muldaur De laatste jaren is er weer volop nieuwe muziek van Maria Muldaur te krijgen. Altijd de moeite waard, niet altijd even uitzonderlijk. Zij is een zangeres die altijd muziek maakt, in allerlei stijlen en met allerlei musici – altijd smaakvol, altijd verzorgd en altijd het luisteren waard. Toch maakt ze zo nu en dan een CD die ook volgens haar kwaliteitsnormen uitzonderlijk is. Haar eerste, Maria Muldaur (1973), met de wereldhit Midnight At The Oasis blijft natuurlijk niet te overtreffen. Don’t You Feel My Leg wordt van die lp wordt nog steeds bij Langs De Lijn gedraaid. Haar laatste, Fanning The Flames (1996), is bijna even uitzonderlijk. Met medewerking van o.a. Bonny Raitt, Johnny Adams en Sonny Landreth weet ze een prachtig stuk muziek te creëeren. “Every song is a celebration of the things that mean the most in life and in music – the things that grab the heart and the gut and change us” – dat zegt Donald Elfman in het begeleidende boekje, en voor 1 keer is dat niet teveel gezegd – deze muziek is een feestelijk, bijna gewijd loflied op alle aspecten van het leven. Een van de hoogtepunten is een doorleefde uitvoering van Dylan’s Well, Well, Well. De enige kritiek die geuit zou kunnen worden is dat ernst en hartstocht overheersen. De lichtvoetigheid van haar debuut weet ze niet te evenaren. Met meer recht kan worden gesteld dat ook zij ondertussen twintig jaar ouder is geworden. Misschien dat dat haar tot bezinning stemt. Maria Muldaur laat met een prachtig album blijken dat het leven doorgaat. (PR – 2-11-1996)

Tagged: