Hoofdmenu openen

De Encyclopedie β

Paard van Sinterklaas

Item

Het paard van Sinterklaas draagt de Goedheiligman over de daken. Een probleem dat sinds de opkomst van de televisie is gerezen, is de naam van deze trouwe viervoeter.

Jaar in jaar uit verschijnt de Sint vergezeld door paard en Pieten op de televisie, en daarbij wordt het paard niet altijd consequent met dezelfde naam aangesproken. Ook in lokale bladen en op lokale tv worden verschillende namen gebezigd. Dat dit verwarring wekt bij de jeugdige doelgroep is duidelijk, en ook voor volwassenen is het niet altijd te volgen. Dit jaar werd de naam Amerigo genoemd door doorgaans betrouwbare bronnen, Willy Westgeest suggereerde in november 1997 in De Volkskrant "Majestuozo" en als runner-up kwam Trippeltrappel Trippeltrap ("het paard van Sinterklaasje") naar voren.Al deze vondsten zijn ingenieus maar overbodig.

In talloze verzen heeft Annie M.G. Schmidt de duidelijke - en intuïtief juiste - oplossing gegeven: het paard is niet alleen een schimmel, het heet ook zo. Een geloofwaardig detail wordt gegeven in het vers "Trippel trappel" waarin de Sint zegt "Kom Schimmeltje, kom Zwarte Piet". Het is duidelijk dat deze verkleinende vorm door de bisschop als koosnaampje wordt gebruikt.

(21/12/97)

Referenties

Zie ook Naam

Bron