Tijdschrift QWER

Uit De Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Item

Het Tijdschrift QWER bleek geen tijdschrift maar een eerste nummer. Het eerste en enige nummer verscheen eind 1979. De redactie bestond uit Julius Visser en PJ Roos, beide woonachtig aan Lipperkerkstraat 108.

Visser zorgde voor design, lay-out en druk, Roos zorgde voor het concept en de tekst. Het idee was om na het succes van de eerste reeks EBNA-Bulletins een publicatievorm te zoeken die wat langere teksten en wat meer illustraties kon bevatten. Het Empty Bottle News Agency Bulletin bestond immers uit een volgetikt en volgeschreven A-4tje dat door de kopiëermachien was getrokken. Ook moest het mogelijk de layout te systematiseren.

Om het verzenden te financieren werd aan de potentiële abonnees (allen afkomstig van de EBNA-verzendlijst) een bedrag van vijf gulden gevraagd. Een bescheiden aantal founding fathers was bereid dit te doen, waaronder "krantenkoning" Piet Schreuders, stichter van de Poezenkrant en fameus layoutman, daarmee het voorbeeld voor alle micro-krantenmakers. In ruil voor dit bedrag werd een vijftal nummers van het Tijdschrift QWER, Gedrukt Wereldnieuws! toegezegd.

Het eerste nummer kwam relatief gemakkelijk tot stand. De twee themapagina's Waterkant en Walkant stonden reeds lang op stapel bij PJ en werden snel van een illustratie voorzien door Julius. Pagina 6 was in feite een EBNA-Bulletin en de resterende drie inhoudelijke pagina's schreven zichzelf. Julius Visser stelde richtlijnen op voor de layout, drukte een stapel voorbladen en presto, de krantjes lagen klaar. Ze werden snel verzonden met de eerder genoemde bedelbrief en het Tijdschrift QWER was een feit.

Helaas, dat bleek dan ook meteen het hoogtepunt en het eindpunt te zijn. PJ Roos was bezig met zijn eerste jaar als programmeur en het creatieve werk voor EBNA en Tijdschrift QWER bleek moeilijker dan gedacht. Ook later is het bij het Empty Bottle News Agency altijd een kwestie van ups en downs en niet té grote projecten gebleven.


Referenties

Zie ook Roos, Pieter en Lipperkerkstraat 108

Overzicht EBNA-publicaties, 2011

Bron

Nieuwe items, De Encyclopedie tot dusver 2011