Onkruid

Uit De Encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Item

Gary A. Strobel stelde in 1991 Uiteindelijk heeft onkruid geen waardevolle eigenschappen. Lelijk en nutteloos, onsmakelijk of giftig voor mens en dier, het bevat geen suiker waar honing van gemaakt kan worden... En zo ging hij nog wel even door. Als oplossing van dit door hem ervaren probleem stelde hij biologische bestrijding van het ongewenste onkruid voor. Hij zag weliswaar in dat gif als middel erger dan de kwaal was maar hij beschouwde onkruid in eigenlijk alle gevallen als overbodig en ongewenst.

Maar is dat nog steeds de heersende opvatting? Zo wordt in de VT Wonen special 3 van 2021 uit een heel ander vaatje getapt: Maar soms is onkruid gewoon mooi, en dat gratis en voor niets. Bovendien trekt het vlinders en bijen aan én kun je met sommige soorten heerlijk koken.

Hier botsen twee werelden, dat mag duidelijk zijn. In de klassieke opvatting is de Geranium die in het wild voorkomt en de tuin kan overwoekeren onkruid dat snel verwijderd moet worden, de Pelargonium die een ouderwetse winter niet overleeft een brave en te cultiveren kamerplant. Zo gezien is onkruid meer een oordeel dan een eigenschap. De voor de hand liggende oplossing is wellicht leven en laten leven. Maar wanneer een tuinder of boer onkruid herkent en een natuurliefhebber een beschermde soort dan is dat nog niet zo gemakkelijk.

Referentie

  1. Gary A. Strobel - Biological Control of Weeds Scientific American, July 1991
  2. Hoera Onkruid! vtwonen.nl 22-9-2021
  3. Onkruid of geranium, Empty Bottle News 2022

Bron

EBNA Actueel, De Encyclopedie tot dusver