Brug

Uit De Encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Wat is een brug? In het lemma Brug van Wikipedia wordt geponeerd dat een brug een verbinding is voor verkeer tussen twee gescheiden punten. Die door de brug natuurlijk niet meer gescheiden zijn. Daarbij wordt een opsomming gegeven van een aantal soorten scheidingen - zoals water of een weg. Tevens wordt gesteld dat een viaduct een lange brug is die over een weg of spoorweg loopt.

In Amsterdam is een brug eigenlijk alles dat ergens overheen gaat. Of omgekeerd, zoals op de mooie site www.bruggenvanamsterdam.nl wordt gesteld:

"Het enige criterium dat op deze site wordt gehanteerd voor wat al dan niet een brug is, is dat een brug iets is dat overbrugt."

Naamgeving van Amsterdamse bruggen

In Amsterdam, 'het Venetië van het Noorden', lagen in 2023 volgens de website 'Bruggen van Amsterdam' ongeveer 6600 bruggen. Dit is inclusief bruggen van de gemeente, van particulieren, van Rijkswaterstaat, van Provinciale Waterstaat of van de Hoogheemraadschappen. En inclusief viaducten en duikers. Daarnaast gaat het om bruggen met of zonder naam en bruggen met of zonder nummer. En natuurlijk om bruggen met P-nummers... En dan tellen we de verdwenen en de onbekende bruggen niet mee. Evenmin de inpandige bruggen.

De eigenaar of beheerder van de brug is verantwoordelijk voor de naamgeving. De Gemeente Amsterdam neemt vanouds niet de moeite al zijn bruggen een naam te geven. Administratief gezien is een nummer of intern ID voldoende. Een voorbeeld is de naamloze brug die als onderdeel van de Oosterlengte het noordoostelijke deel van de Banne Buiksloot verbindt met het zuidoostelijke deel.

Venetië van ...

Vanouds worden steden met veel water en bruggen aangeduid als 'Venetië van het ...', waarbij ... voor een geografische aanduiding staat. Het gaat daarbij meestal om de ligging ten opzichte van het oorspronkelijke Venetië.

Deze aanduiding hoeft niet uniek te zijn. Vooral het Noorden is een veel voorkomende verwijzing. Zo staan o.a. Brugge, Hamburg, Giethoorn, Amsterdam en Stockholm bekend als het Venetië van het Noorden.

Zuidelijker ligt Gouna, het Venetië van Egypte. Iets bescheidener is Puerta de Mogan, ofwel het Klein Venetië van Gran Canaria. Ook in de Verenigde Staten vindt men Venetië in de vorm van Fort Lauderdale the Venice of America waarbij wel moet worden opgemerkt dat deze incarnatie van Venetië wellicht meer aan het water dan aan de bruggen te danken heeft.

Referentie

  1. Alle Amsterdamse bruggen
  2. Wikipedia, Lemma Brug
  3. Wikipedia, Lemma Lijst van plaatsen bijgenaamd Venetië
  4. "Onder een naamloze brug" in Empty Bottle News, EBNA 2023

Zie ook Viaduct en Tunnel

Bron

EBNA Actueel, De Encyclopedie tot dusver 2019