De Encyclopedie - 1996

Home Editie 1996 Geen statiegeld

In deze heruitgave van de encyclopedie is slechts een tekstuele wijziging  aangebracht ten opzichte van het origineel. Piet Grijs' magnus opum 'Opperlands' was in de oorspronkelijke encyclopedie opgenomen als 'Oppernederlands'. Deze fout is gecorrigeerd.

Enkele urls (Oude hap, Hudson Groep, EBNA Archief) zijn geactualiseerd.

ę 2005 EBNA

De Encyclopedie
# a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
"A tot Z Op het Net"

0-9


24-Uurs De 24-uurs is een lichamelijk en geestelijk afpeigerende wandeltocht. Deze jaarlijks terugkerende tocht beproeft onervaren deelnemers tot het uiterste. Het valt niet mee midden in de winter 's nachts door een landelijke omgeving te sjouwen met een rugzak en een al te onduidelijke routebeschrijving. Dat de zijtak Almelo van het Twentekanaal met een kano moet worden overgestoken is dan nog een van de kleinere ongemakken om over een buikschuif om drie uur 's nachts maar te zwijgen. Blaren en geestelijke inzinkingen moeten op de koop toe worden genomen. Voor de oude hap is dit alles daarentegen een fluitje van een cent.
De 24-uurs wordt georganiseerd onder auspicien van de Hudson Groep in Hengelo en is een trefpunt voor (nog) aktieve stamleden en leiders, oud-leden en genodigden. Minstens zo belangrijk als de 30 a 40 afgelegde kilometers is het biertje dat na de wandeling zondagsmorgens uitstekend smaakt. (25/11/96)


A


Accountant Volgens verschillende sketches van Monty Python is dit het saaiste beroep ter wereld. De accountants zelf denken hier anders over. Er is een theorie die zegt dat de saaiheid tevens de reden is dat het uitoefenen van het beroep zo goed betaalt. (18/05/96)

AdhocArchief Surinameplein Het doel van dit archief is onbekend. Ook de aktiviteiten van de medewerkers zijn onduidelijk. Het staat vast dat een deel van het (omvangrijke) materiaal is opgeslagen in schoenendozen. Medewerkers claimen dat een bijdrage wordt geleverd aan het EBNA Archief. (04/05/96)

Amsterdams Stadsblad Een plaatselijk sufferdje dat wekelijks gratis in het trappenhuis wordt gesmeten. Net zoiets als de Echo, maar dan anders. (18/05/96)

Anti-roos Eigenlijk overbodig. Zolang de benadering van dit heikele onderwerp technisch is valt er niet veel tegen in te brengen. Wanneer echter op emoties wordt gespeeld ("geef roos geen kans") is de kans groot dat grenzen worden overschreden en dat individuen onnodig worden gekwetst. (21/12/97)

  
ANWB Algemene Nederlandse Wielrijders Bond. Een onderwerp op zichzelf. Ooit bedoeld voor wielrijders. Het bestuur van deze bond werd giftig toen fietsers zichzelf ENWB, de 'echte' nederlandse wielrijdersbond noemden. Een fietsersbond. Wie had ooit van zoiets gehoord? Dat zou snel leiden tot anarchie in ons goede vaderland. Gelukkig gaf de rechter de automobilistenbond gelijk. Sindsdien blaast de ANWB hoog van de toren. Ook de groeimarkt motorrijders wist ze snel aan zich te binden. Het bedrijf heeft op een effektieve manier klassiek Nederlands corporatisme, vrijgevochten auto-liberalisme, scherp commercieel inzicht en de clubliefde van de gemiddelde Nederlander verenigd.
Niets voor niets is voorzitter P. Nouwen een bekende Nederlander met minimaal het kaliber van
Pieter van Vollenhove geworden.
Zie ook hun WWW-adres: ANWB Een duffe netsite. Wanneer je dit ziet begrijp je waarom Rik Zaal het altijd over "Moeder ANWB" heeft. Zie ook ANWB-leden Er zijn  verontruste ANWB-leden. Zij denken met nostalgie aan de tijd dat de ANWB nog niet commercieel was. Ze streven naar een milieu-vriendelijke ANWB. Dit streven is tot mislukken gedoemd.(21/12/97)

ANWB-leden Een zorgelijke groep. Ze maken zich zorgen over zuidelijk Europa waar de garagehouders loeren op hun zuurverdiende geld. Ze maken zich zorgen over de parkeerbonnetjes die van het dashboard af kunnen waaien zodat ze ten onrechte een bon krijgen wegens niet-betaald parkeren. Ze maken zich zorgen over medeweggebruikers die te lang op de linkerbaan blijven. Ze maken zich zorgen over de Spaanse autowegen waar je op parkeerplaatsen beroofd kunt worden. Ze maken zich zorgen over de regering die autorijden onbetaalbaar maakt.
Soms zijn ze dankbaar. Ze zijn dankbaar dat ze door de Wegenwacht zo goed geholpen worden.
Zie ook ANWB (23/07/96)


B


Beer Dier dat opvalt door zijn naam. Zo is er sprake van een beer die Paddington heet naar een station. Een geval apart is Edward Bear die Winnie-the-Pooh genoemd wordt maar eigenlijk Winnie-ther-Pooh heet, en voor het gemak soms Pooh Bear. Ook de beertjes Pippeloentje en Colargol hebben geen alledaagse namen. (21/12/97)

Brain of Pooh, The Naam van het schip waarmee Pooh Bear en Christopher Robin Piglet redden tijdens de vreselijke overstroming. (07/06/96)

Broccoli Meer een marketing-concept dan een groente is deze groene bloemkool toch geliefd bij velen. Wat het verschil is met de huis-, tuin- en keukenbloemkool is een goedbewaard geheim. (25/07/96)


C


Cyberspace "Dit is cyberspace. Alles wat je hier vind is vals, gelogen, onwaar. Dit is alles wat er is." Tegen iemand die verdwaald is in cyberspace zeg je: "Go Get A Life!".(30/06/96)


D


Deelraad Politieke folklore in Amsterdam. Of een bescheiden tragi-komedie? Zestien deelraden en een gemeenteraad, is dat niet een beetje veel voor een gemeente met 700.000 inwoners. "Volgens een woordvoerder van het stadsdeel valt het wel mee met het aantal klachten", zo meldt het Amsterdams Stadsblad (West). De zinsnede was te vinden in een artikel ("Betaald parkeren nu al probleem") over het invoeren van betaald parkeren in De Baarsjes. Ze is typerend voor de denkwijze bij de deelraden waar bestuurders en ambtenaren de bewoners hoogstens welwillend tolereren.
Sinds kort bestaat er in de gemeenteraad een stroming die het aantal deelraden wil verminderen. Een VVD-raadslid onthulde onlangs dat "er bij sommige deelraden soms niemand bereikbaar is omdat de betreffende ambtenaar met vakantie is". Tsja. Ze bestaan pas tien jaar, die deelraden... Geen wonder dat er zo af en toe wat mis gaat? Mooi dat de politiek dat nu al door heeft. De deelraadbestuurders zelf zijn het met de komende reorganisatie niet eens, dat bleek al te voorspelbaar. De deelraden zijn geliefd bij de burger! Dit wist niemand maar blijkt uit enquetes die in opdracht van diverse deelraden zijn uitgevoerd. Tsja, dan wordt het een heel ander verhaal zo menen de politici. Absoluut niet opheffen, pal staan voor de eigen identiteit. Van de Baarsjes, wel te verstaan.
Binnenkort verdwijnen er drie deelraden. Men heeft besloten dat er drie teveel zijn. Waarom drie? Tsja. Deelraden met minder dan 35.000 inwoners zijn te klein. De Baarsjes ontsnappen dus nog even.
(25/10/96)

Denken Aktiviteit die door mensen maar beter aan paarden kan worden overgelaten. Die hebben daar uiteindelijk een hoofd voor. Hoe vaak komt het niet voor dat iemand op u afkomt en zegt "ik heb eens nagedacht..." Vervolgens blijkt dat alles wat tot dusver is gedaan zo niet overbodig dan op zijn minst volledig foutief is geweest. Nadenken leidt tot niets, of het moet tot overbodige inspanningen zijn. Alle vooruitgang die de mensheid mogelijk heeft bereikt is te danken aan mensen die niet nadachten en zich het onmogelijke van hun streven niet realiseerden. (21/12/97)

Duif Ooit was de duif een gewone vogel. Het beest leefde in het bos of op een klip en had zo zijn gewone bezigheden. Wat doet een duif in natuurlijke staat zoal? Eieren leggen, in een boom zitten. Iets in die geest.
Ooit is hier de klad in gekomen. De stadsduif is een weliswaar een afstammeling van de oorspronkelijke duif maar lijkt in niets meer op zijn voorvader. Zijn ingewanden zijn vervangen door een directe pijplijn waar onbestemd voedsel leidt tot onbestemde output. Zijn schuwheid is omgezet in een grootsteedse onverschilligheid. Het ooit zo gezellige koeren begint om vijf uur 's morgens en houdt niet op voor acht uur's avonds. Opstijgen gaat hem zo moeizaam af dat veren in het rond vliegen en het lawaai niet te harden is.
Ten einde raad heeft de Amsterdamse dienst die monumenten moet beschermen een plan opgesteld om deze gevleugelde "vrienden" met harde hand te verwijderen. Veel zal het niet helpen. (10/07/97)

E


Echo, de Gratis weekblad in Amsterdam dat wordt uitgegeven door De Telegraaf. Wanneer je niet van advertenties houdt hoef je het niet te lezen. Wat dat betreft lijkt het op het Amsterdams Stadsblad. Opmerkelijk is dat het ieder jaar de Grachtenloop zwaar ondersteunt. Een positieve eigenschap. Vroeger schreef Lou Polak in de Echo over het Carnaval in Amsterdam (nooit aangeslagen). Martin van Amerongen (ex-VN, Groene, NRC, Mozart) had een zwak voor hem. (19/05/96)

Encyclopedie Kijk in een .. altijd eerst bij het trefwoord encyclopedie . Wanneer daar iets verstandigs staat is de rest eveneens ok.
Er zullen altijd mensen zijn die de behoefte hebben een boek te schrijven waar alles in staat. Neem nou d'Alembert of de oude meneer Winkler.
In tegenspraak hiermee lijkt het moderne standpunt dat een moderne encyclopedie informatie bevat die nergens anders te vinden is. Dit om dubbele opslag en problemen met versiebeheer te voorkomen.
Dat een combinatie van beide uitgangspunten mogelijk is bewijst Piet Grijs met zijn klassieke werk De encyclopedie. Gelukkig bestaat er geen auteursrecht op titels.
(04/05, 17/05/96)

Etiquette Het compromis tussen de angst voor het gevaar en de noodzaak iets te ondernemen. De regels van de etiquette lijken soms willekeurig. Zo is het uiterst onbeleefd een krentenbol met mes en vork te eten.
Om een of andere reden spelen herensokken een belangrijke rol in de regels van de etiquette. Zo is het sinds mensenheugenis een bewijs van slechte smaak om witte herensokken te dragen. De laatste jaren is daar bij gekomen dat op de sok geen geen 'geestige' teksten of cartoons mogen staan. De zin van deze regels is onduidelijk. (24/06/96)


G


Grachtenloop 9,7 km hardlopen in Amsterdam. Leidseplein-Leidsestraat-Prinsengracht-Vijzelstraat-Lijnbaansgracht -Leidseplein en dan 2 keer het rondje Lijnbaansgracht-Rozengracht-Vijzelstraat-Leidseplein.
De Grachtenloop was in 1996 op zondag 9 juni. Het had een ware titanenstrijd tussen collega Ronald Vonk en mijzelf (P.R.) moeten worden. Helaas was de werkelijkheid anders. Zijn fysio-therapeut had het hem al weken eerder afgeraden. "Begin er niet aan". En helaas, de man bleek gelijk te hebben. TWEE dagen voor de race, tijdens een trainingsrondje, scheurde een spier. Vandaar dat collega Vonk niet meeliep. Dat werd dus een makkelijke overwinning voor Pieter Roos, met een relaxte tijd, 44 min. 47 sec. over de 9.7 kilometer. Voor iemand die minstens 5 kilo te zwaar is een goeie prestatie? Collega Roel Bakker beloofde dat hij in 1997 mee zou doen. Op 2 juni 1997 toen er in Amsterdam weer werd gelopen bleek hij andere bezigheden te hebben. Collega John Melis - die ook mee zou lopen - moest verhuizen. Ronald Vonk was met vakantie. Pieter Roos liep de tien kilometer in 45 minuten 12 seconden. Ook dit jaar iets te zwaar, toch gemakkelijk uitgelopen. (30/06/97)

Grijs, Piet Gelooft eigenlijk nergens in: niet in computervertalen, niet in kunstmatige intelligentie, niet in niks, niet in Theo van Gogh. Tegelijkertijd gelooft ie bijna alles: dat het nu in Amsterdam leuker is dan in 1960, dat de toekomst de moeite waard is, dat je moeite moet doen om een puzzletje op te lossen, dat computervertalen onmogelijk is.
Het is lang geleden dat je elke week Vrij Nederland moest lezen om te weten wat nieuw was. Even daarna, rond 1980, schreef hij Opperlands, misschien wel zn magnus opum. Of was dat de Encyclopedie. Later publiceerde hij zijn stukjes in de Volkskrant en noemde zichzelf Stoker, Battus, Grijs, weetikveel. Hij is nog steeds tegen CDA, Lubbers en alles wat met God te maken heeft.
En hij gelooft niet dat dankzij het Internet universele kennis binnen ieders bereik komt. (25/10/96)


H


Heracles Voetbalclub uit Almelo.Verslaat Ajax met enige regelmaat in bekerduels. (16/10/96)

Hond Een interessant huisdier. Vooral opmerkelijk dat het deze soort is gelukt de mens een paar begrippen uit de hondentaal bij te brengen. Het spreekt vanzelf dat dit een langdurig proces is geweest, waarbij selektie noodzakelijk was. Hondenbezitters zonder gevoel voor deze taal zijn afgevallen, uiteindelijk is er een soort mens overgebleven die volkomen voldoet aan de eisen door de huiselijke hond gesteld. Zo gooit deze mens met stokken, aait hij of zij wanneer de hond emotionele problemen heeft, zorgt voor sex-partners en zet elke dag het eten klaar. Maar bovenal, de hondentaal wordt gehanteerd.
"Kom hier", "Uit", "Rustig" en "Kom nou toch" - het enige nadeel, zo blijkt uit interviews van populaire honden, is dat de mens niet altijd weet wanneer welk woord gebruikt moet worden. In tegenspraak met deze verklaring van de menselijke taal is de love-boat hypothese. (13/08/96)


K


Knoop Evenals wiel en schroefdraad bestaat de knoop alleen in werkelijkheid. In een wrijvingsloze wereld is het onmogelijk twee touwtjes aan elkaar te knopen. Of beter gezegd, het is wel mogelijk de knoop te leggen maar deze aktie fixeert de touweinden niet. In een ideale wrijvingsloze wereld is alleen het oneindig lange touw geschikt om knopen te leggen. Tegelijkertijd bestaat het beste knopentouw niet. Dat is namelijk buigslap, volledig ruggegraatloos, - en dat komt zelfs bij touwen in werkelijkheid niet voor. (16/12/96)


L


Lexmond Misschien onverwacht misstaat dit plaatsje niet in het rijtje Lyon, Barcelona, ... Hier is n.l. een steunpunt van de ANWB gevestigd. Dit is de Nederlandse vestiging, dus je wordt hier er alleen in het Nederlands te woord gestaan, ook het garagabedrijf dat wordt gebeld is Nederlandstalig. Hetzelfde geldt voor de wegenwacht. Ondanks dat is het steunpunt populair - hoewel zelfs bij leden niet altijd bekend!
Een tip die het steunpunt Lexmond graag geeft: Zet bij oververhitting van de motor onmiddellijk de verwarming zo hoog mogelijk!*) **)
*)
Let op! Deze tip geldt alleen in Nederland. niet in Frankrijk of Spanje. Bel daar bij problemen met het steunpunt Lyon (wanneer in Frankrijk) of Barcelona (wanneer in Spanje). Raadpleeg de ANWB kaarten wanneer u niet weet waar u bent.
**) Let op! Deze tip geldt niet wanneer de Wegenwacht u een ander advies geeft! (07/06/96)

Leeuwis, Henk Leadzanger en slaggitarist van Des Fais Do-do . Schreef over micro-mechanika in de Winkler Prins (een encyclopedie). Woont in Enschede. Woonde lang geleden in het studentenhuis Lipperkerkstraat 108. (15/06/96)

Lipperkerkstraat 108 In Enschede (waar anders). Ongelooflijk maar waar, in 1976 en 1977 woonden Roel Hofman, Henk Leeuwis, Pieter Westra en PJ Roos in hetzelfde huis: Lipperkerkstraat 108, Enschede. De buurt werd toendertijd bewoond door uitkeringstrekkers, kredietrisico's, geflipte studenten, gokverslaafden, ontslagen gastarbeiders; de sfeer werd daarnaast bepaald door huisjesmelkers, pooiers, pyromanen, verzekeringsfraudeurs, een enkele verdwaalde Schiedammer- geen wonder dat het de bewoners van Lipperkerkstraat 108 goed beviel. De snackbar aan de overkant heette Hokey Pokey. (15/06/96)

Love-boat hypothese De theorie dat de mensheid op een cruiseship is ontstaan. Het bewijsmateriaal voor deze hypothese is overvloedig. Desondanks twijfelt de officiele wetenschap, waarom is niet bekend. De "love-boat" hypothese verklaart bijvoorbeeld hoe het mogelijk is dat de mens zich op zijn gemak kan voelen in een omslachtig en tegelijkertijd simplistisch apparaat als de strandstoel. Het selektieproces dat hiervoor de verklaring moet zijn is alleen te begrijpen vanuit de love-boat hypothese. (12/08/96)


N


Naam Een individu of een soort kan met een label worden aangeduid. Dit heet een naam. Wanneer het onbekend is of het benoemde een individu of een soort is, kan dit voor onduidelijkheid zorgen. Een voorbeeld is  de naam van het paard van Sinterklaas. Een naam kan worden gegeven op historische gronden (achternamen) of als passend worden beschouwd (merknamen, voornamen). De namen van beren onttrekken zich aan deze indeling. (21/12/97)

Negeren Hierarchische of al te succesvolle instellingen negeren de wensen van hun klanten. Hetzelfde geldt voor sommige computerprogramma's ten opzichte van de wensen van hun gebruikers.
Zie ook Sluiten of negeren (23/06/96)

Nouwen, P. Voorzitter van de ANWB. Interessante man met interessante meningen - niet voor niets dat hij in de 90-er jaren een bekende Nederlander is geworden. Zo meent hij o.a. dat zowel de belangen van automobilisten als die van het milieu goed afgewogen moeten worden. Tevens is daarbij de rol van het openbaar vervoer niet te verwaarlozen en moet ook het gat in de ozonlaag niet worden vergeten. Een belangrijke randvoorwaarde bij dit alles vormen de benzineprijzen en de behoefte aan rekreatie van de moderne mens. Zowel technisch als sociaal wordt het uiterste gevraagd van onze deskundigheid. Het voldoet zeker niet om eenzijdig automobilisten schuldig te verklaren: het is ieders plicht serieus naar alternatieven te kijken.
Binnen de ANWB wordt hij door kenners als een geestelijke reus beschouwd. (07/06/96)


O


Offline Niet verbonden. Suffig. Wordt gezegd van iemand die niet veel van z'n leven weet te maken. Op het schraperige af, gierig. "Hij leest zijn e-mail offline". (30/06/96)

Online Terzake. Bij de tijd. Cool. Glasvezel. Cyberspace. Wordt gezegd van iemand met bandbreedte. (30/06/96)

Opel Bezitters van een Opel zijn lid van de ANWB. Dit heeft voordelen wanneer de elektrische installatie defect is of wanneer de motor het op de snelweg begeeft. (30/06/97).

 

P


Paard van Sinterklaas Het paard van Sinterklaas draagt de Goedheiligman over de daken. Een probleem dat sinds de opkomst van de televisie is gerezen, is de naam van deze trouwe viervoeter. Jaar in jaar uit verschijnt de Sint vergezeld door paard en Pieten op de televisie, en daarbij wordt het paard niet altijd consequent met dezelfde naam aangesproken. Ook in lokale bladen en op lokale tv worden verschillende namen gebezigd. Dat dit verwarring wekt bij de jeugdige doelgroep is duidelijk, en ook voor volwassenen is het niet altijd te volgen. Dit jaar werd de naam Amerigo genoemd door doorgaans betrouwbare bronnen, Willy Westgeest suggereerde in november 1997 in De Volkskrant "Majestuozo" en als runner-up kwam Trippeltrappel Trippeltrap ("het paard van Sinterklaasje") naar voren. Al deze vondsten zijn ingenieus maar overbodig. In talloze verzen heeft Annie M.G. Schmidt de duidelijke - en intu´tief juiste - oplossing gegeven: het paard is niet alleen een schimmel, het heet ook zo. Een geloofwaardig detail wordt gegeven in het vers "Trippel trappel" waarin de Sint zegt "Kom Schimmeltje, kom Zwarte Piet". Het is duidelijk dat deze verkleinende vorm door de bisschop als koosnaampje wordt gebruikt. (21/12/97)

Paard van van Gend & Loos Dit is een paard waarvan de naam onbekend is gebleven. Wel staat het vast dat dit paard kan denken. Dit weet Annie M.G. Schmidt tenminste te melden in het gedichtje "Even denken, zei 't paard". (21/12/97)

PCH Oftewel Parkeer Combinatie Holland, de organisatie aan wie stadsdeel de Baarsjes de invoering van betaald parkeren heeft gegund. In de publiciteit kwam het bedrijf in eerste instantie nogal knullig over. Dit bleek op feiten gebaseerd. De bewoners van de Baarsjes in de omgeving van het Surinameplein weten hierover mee te spreken. Zo lag op zondag 27 oktober 1996 het bericht op stoep of trap (zeg maar op straat) waarin ze werden opgeroepen vˇˇr 1 november de aanvraag voor een vergunning in te dienen. Misschien een korte periode om het formulier in te vullen en de bijlagen te verzorgen? Hm. Dit moet zo snel i.v.m. de grote drukte bij PTT Post en de Postbank rond oud en nieuw! Dat niet iedereen een fotokopie van een recent uittreksel van het bevolkingsregister thuis heeft vergaten deze bedrijfsmatige bureaucraten...En dat de 52 gulden voor het nieuwe jaar al op 25 november 1996 was van de girorekening was afgeschreven namen we ook maar niet al te ernstig op. Leuk voor de renterekening van PCH? Tot tevredenheid stemde dat halverwege december de vergunning al in de brievenbus lag. En, het moet gezegd, uiteindelijk werkt alles naar behoren. Je kunt weer parkeren op het plein. En ook een tijdelijke vergunning voor een huurauto kon snel worden geregeld. Ok, het kost vijftig gulden per kwartaal maar je krijgt er ook wat voor? (30/06/97)

Pernog "Deze taal". Een poging tot taalschepping uit het midden van de jaren zeventig. De scheppers van de taal dachtten dat Pernog zowel tot een direkter taalgebruik als tot een betere communicatie zou leiden.
Twee middelen werden hierbij gebruikt:
1. Nieuwe woordvorming voor verschijnselen die in het toenmalige Nederlands omslachtig beschreven werden
2. Introduktie van affektief effektieve begrippen.
Het gebruik van Pernog gaf de spreker het gevoel dat hij of zij zich in een gezellige huiskamer bevond. Zeker in de tweede fase van het Pernog werd gezocht naar woorden die dit gevoel bevestigden.
Geschiedenis Founding fathers van het Pernog waren Gerard Hamberg, Henk Rademaker, P.J. Roos, Jan van Spijker, Paul en Wouter Tempelaar, Frans Valster (in alfabetische volgorde) tijdens een historische sessie in een eenvoudige stulp ergens tussen Wierden en Rijssen. Tijdens deze sessie lag de nadruk op nieuwe woordvorming. Na een eerste succesvolle periode kende de taal Pernog een tweede bloeitijd aan de Matenweg 73-2 in Enschede waar door dagelijks gebruik een rijke aanvulling van woordenschat en syntax van het oorspronkelijk enigszins karige Pernog ontstond Jan van Spijker en Paul Tempelaar speelden hier een belangrijke rol. Met het einde van de zeventiger jaren stierf het Pernog, zoals zoveel utopieen uit die jaren een langzame dood.
Syntaxis. Woordvorming en syntax van het Pernog kwamen overeen met die van het Nederlands. Theoretici hadden verwacht dat het Pernog zich langzaam van het Nederlands zou verwijderen, of dat het Nederlands de nieuwe kenmerken van het Pernog over zou nemen. Geen van beide is gebeurd, waarschijnlijk doordat deze taal te kort is gebruikt. Aan de kracht van de woorden kan het niet gelegen hebben. Een mooi voorbeeld is het Pernog voor 'oude damesfiets', het majesteuze "freluur". Enkele jaren later raakte hiervoor in het Nederlands het armzalige 'oma-fiets' in zwang.
(26/06/96)


Plaatjes Wat zijn nou eigenlijk plaatjes? Waarom moeten er plaatjes in een encyclopedie staan? Het werd door de critici nogal zwak gevonden dat er in de Spectrum-encyclopedie op CD-Rom weinig plaatjes stonden en al helemaal geen video's. Om van virtual reality maar te zwijgen. Of surround geluid. Zaten ze maar in Disneyland in een simulator. (07/05/95)


Plein Een plein zonder stad is ondenkbaar. Pleinen zijn de zenuwknopen van een stad. Wanneer je de weg vraagt vormt het plein het hart van het antwoord. Wanneer je weet waar het plein is, kom je waar je wezen wilt. Wanneer je een stad wilt leren kennen moet je de namen van de pleinen weten. Een stad zonder pleinen is een kasbah, overgeleverd aan roddels en handjeklap. (17/05/96)


R


Roos, Pieter Trotse bezitter van een homepage, en laat dat graag merken. Hij richtte ooit het succesvolle Empty Bottle News Bulletin op. Later waagde hij een gok met het al snel ter ziele gegane Tijdschrift Qwer. Er zijn nog steeds mensen die fl 5 terugkrijgen vanwege de roemloze ondergang van dat blad. Zijn monologen over ANWB of verpakkingsindustrie zijn gevreesd bij vriend en vijand.Intimi noemen hem PJ. (28/10/96)


S

SAAB Liefhebbers van deze auto zetten hem in de garage. Dat heeft verschillende voordelen. Je hoeft er geen wegenbelasting voor te betalen en er is minder kans dat hij gestolen wordt. Daarnaast kun je hem op je gemak demonteren en opnieuw spuiten. Of de half-automatische versnellingsbak vervangen. Sommigen gaan zover hem zelfs in de garage te voorzien van een beschermende hoes. Een echte liefhebber heeft naast de Saab een praktisch model auto waarmee gereden kan worden, meestal een solide stationcar met voldoende laadruimte. (09/08/96)

Scheepsbouw De geschiedenis van de scheepsbouw is lang en gevarieerd. Twee opmerkelijke bijdragen zijn geleverd door Pooh Bear. Zijn eerste ontwerp, The Floating Bear, was opmerkelijk doordat het een symmetrie-as in de lengterichting had. De opvolger, The Brain Of Pooh , had een symmetrie-as in vertikale richting. Beide ontwerpen blinken uit door originaliteit en effectiviteit, iets wat van de geesteskinderen van zijn navolgers niet altijd kan worden gezegd. (07/06/96)

Schoenendoos Voorwerp waarin dikwijls archiefmateriaal of kassabonnen worden opgeslagen. Spreekwoordelijk is de schoenendoos met bonnetjes die aan het einde van het jaar aan de accountant wordt gegeven. Wat die er mee doet is onderwerp van onderzoek. (04/05/96)

Schoenveter Net als de stropdas ooit een nuttig, nu uitsluitend symbolisch attribuut. Niet voor niets zijn kinderen trots op hun volwassenheid wanneer ze voor het eerst een veter hebben gestrikt. Sandalen, badslippers, instappers en rubber laarzen demonstreren de overbodigheid van veters. (22/12/97)

Sluiten of negeren Uitdrukking om aan te geven dat een probleem onoplosbaar is. Oorspronkelijk de tekst van een keuze-box in Windows. Het gerucht wil dat dit een van de laatste bijdragen van Bill Gates aan Windows 1.0 was. Vooral de keuze 'negeren' (wie of wat wordt genegeerd?!) kan onervaren -nog niet afgestompte- gebruikers tot buitengewone woede brengen. (24/06/96)

Spectrum-encyclopedie Een saaie encyclopedie met plaatjes. Met informatie die ook al ergens anders te vinden is. (17/05/96)

Strik Een knoop ter versiering. Een voordeel van de strik is dat hij gemakkelijk te ontknopen is. Wanneer de verpakkingsindustrie zich meer door de strik zou laten inspireren zou het openen van een verpakking wellicht iets feestelijks kunnen krijgen. Dat een schoenveter gestrikt en niet geknoopt wordt bewijst de symbolische aard van dit attribuut. (22/12/97)

Surinameplein Een plein in Amsterdam. Het ligt in de zogeheten Ring 20-40. Deze ring ligt net binnen de rondweg en is in het interbellum gebouwd. Andere pleinen in de Ring, elk met hun eigen karakter, zijn het Mercatorplein en het Hoofddorpplein. Ook het Vrijheidsplein, met wolkenkrabber en vlakbij het Amstelstation, ligt in de Ring.
Het plein grenst aan vier deelraden (Overtoomseveld, de Baarsjes, Zuid, Oud-West) en valt zelf onder het bewind van de Baarsjes. Gelukkig ligt het niet 'in het hart van de Deelraad'. Meestal heeft het voordelen om niet al te direkt door politiek en bureaucraatjes te worden geregeerd. Maar het kan nadelen hebben: de bibliotheek is aan de overkant is nog steeds niet vernieuwd, al werd dat 10 jaar geleden al hoogst noodzakelijk gevonden. Daarnaast zijn er plannen om middenin het plantsoen een parkeergarage te bouwen. Wellicht nog steeds in het kader van de verdichtingsfilosofie waarbij elk gaatje in de stad moet worden volgebouwd. Zelfs de pleinen. (17/05/96)
Zie ook: Surinameplein

U


Utrecht Over iemand die uit deze plaats komt zegt men "die komt uit Utrecht, dan weet je het wel..." Het leven in Utrecht speelt zich af tussen meuk en deut. En wanneer de tijd daar is wordt er gefratst. (27/10/96)


V


Verpakkingsindustrie Uit de naam van deze bedrijfstak blijkt het treurige misverstand al. Geobsedeerd door de noodzaak dingen te verpakken houdt deze industrie geen rekening met de even legitieme wens iets uit te pakken. Vanzelfsprekend heeft deze toestand, eenmaal ge´nstitutionaliseerd, geleid tot uitwassen en regelrecht sadisme. Wie kent niet het in cellofaan verpakte broodbeleg waarbij het rode of groene pijltje staat afgedrukt op een plek waar absoluut niets te openen valt? Het dagblad Het Parool meldde onlangs dat er in 1996 meer dan 7000 ongelukken zijn gebeurd bij het openen van verpakkingen. (21/12/97)

Voedsel Deskundigen zijn van mening dat de mensheid reeds vroeg geleerd heeft dat wat gegeten en gedronken kan worden er anders uitziet dan datgene wat het het lichaam verlaat. Sommige diersoorten zijn nooit zover gekomen. Met name de duif zal genoemd principe nooit begrijpen. (10/07/97)

Volvobezitters Er bestaat een sterk vermoeden dat de nieuwe eigenaar van een Volvo van de dealer bij aankoop twee presentjes krijgt, n.l. een fraaie notehouten pijp, model "Bernard" en een dokument waarin staat dat de eigenaar bij wisselen van rijbaan geen rekening hoeft te houden met het overige verkeer.
Vrouwelijke volvorijders krijgen het dokument ook, dat lijkt vrijwel zeker. Maar hoe zit dat met dat pijproken? Wordt dat door hen in het geheim gedaan? (09/05/96)


W


Web "The web itself is made of spontaneous beliefs and indefinable joys, yearnings of one life towards another, visions of completenesess, indefinite trust." George Eliot, Middlemarch, 1871/72. In een andere context, dat spreekt. (17/05/96)

Web-getest Dit betekent dat het ftp-programma bij het overzetten van een HTML-pagina van lokale schijf naar de server van de provider een goedkeurend geluidje heeft gemaakt. (07/05/96)

Windows 95 Meer een marketing-concept dan een operating system is deze grafische interface van DOS toch geliefd bij velen. Waarom deze schil geen Windows 4.0 mag heten is onduidelijk. Zie ook Sluiten of negeren en Broccoli (25/07/96)

 

 


EBNA Archief De Encyclopedie Blues Stay Away Music EBNA weblog