//
1996 Bulletin 4

empty bottle nieuws bulletin 1996 no. 4
Voortzetting van het bulletin van het Empty Bottle News Agency – Alle Rechten Voorbehouden
“Geen Nieuws Is Ook Nieuws”

 


Het Leven Onder Water


Houdt Het Hoofd Koel

Het verschil tussen koel en kokend is misschien kleiner dan u denkt – onder water of boven op de berg des te meer. De beruchte duikersziekte treedt op wanneer een duiker te snel omhoog komt uit koud water. De ziekte wordt veroorzaakt door luchtbellen in de bloedbaan – vergelijkbaar met de verschijnselen die optreden bij kokend bloed – die ontstaan bij te grote drukverschillen in te korte tijd. De remedie is duikers langzaam boven te laten komen, zo nodig te laten acclimatiseren in opvangruimtes onder water die het opwaartse traject in etappes verdelen.
Boven op de berg is het
koud, tegelijkertijd kookt het water zodra u de spiritusbrander aansteekt (Camping Gaz laat het afweten, daarvoor is de temperatuur te laag). Dit wordt volgens fysici veroorzaakt door de lage druk op grote hoogte. Blaise Pascal was de eerste die dit door had. Over hem valt overigens veel meer te zeggen, hij bemoeide zich met vrijwel alles. (14/06/96)


Wat is 50/50 anyway

Wanneer je tot je middel in het water staat terwijl de regen op de bovenkant van je schedel slaat, leef je dan onder water? De inwoners van Panatropenland weten niet beter. Ze hopen op motregen, verwachten de stortbui en de overstroming. Wanneer ze niet hoeven te snorkelen laten ze zich drijven op het zoute water dat telkenmale hun meren overstroomt. De gevolgen voor hun economie zijn niet verrassend: ze vangen vissen,produceren paraplu’s en rubberboten, duiken naar mosselen, houden zich onledig met het amuseren van de schaarse journalisten die een extreme overstroming verslaan. Veel toeristen komen er niet, de zon schijnt weinig in het meestal bewolkte land.
Gemiddeld voor de helft onder water is het koninkrijk
Panatropenland een opgewekte bende. Soms lijkt het alsof het geen van de inwoners ook maar iets kan schelen dat ze altijd met een snorkel of paraplu op pad zijn, half wadend, half zwemmend. Bewoners van nabijgelegen eilanden komen opgevrolijkt terug van een bezoek aan het benarde eiland. (14/06/96)


Annoncering van: Blues Stay Away Music

Wat wij altijd geweten hebben is dat men niet voor niets luistert! Deze generalisatie blijft gelden, ook voor de muziek die wij allen beminnen! Zo is het wat gesteld kan worden, dat het geluid intens en intensief is, opdat de sensatie van luisteren uniek blijft… Dit is misschien wel het kenmerkende van deze luisteraars, dat we beluisteren met respect. Vanwaar blijft dit ons muzikaal genoegen, onze identiteit. Daarmee verblijven wij, Les Industries Musicales, Blues Stay Away Music. (13/06/96)


Eindelijk Vrij

Van onze korrespondent Met Alt-3 in WordPerfect 4.2 is de argeloze gebruiker van een word-processing programma eindelijk vrij. Denk aan Word Star! Niemand wist wat de funktietoetsen betekenden of wat ze deden. Nu is er vrijheid voor de gewone gebruiker. Met Alt-3 zijn de akties van het voorheen zo geheimzinnige computerprogramma eindelijk zichtbaar. Niet voor niets werd het resultaat van de funktietoetscombinatie door dankbare gebruikers onmiddellijk het onderwaterscherm genoemd. Niemand had zoiets verwacht! Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk – doordat je het programma niet zo goed begrijpt – drie keer Vet geeft is dit ook DRIE keer zichtbaar met het onderwaterscherm! Fantastisch. (07/06/97)


Lezers schrijven ons

Onderwaterscherm met weldadige uitwerking Het is misschien alleen typografisch foutgegaan. Ja wellicht is dit artikel zelfs wel middels Word Perfect (WP) aan- en opgemaakt. Wie zal het zeggen? Maakt het uit? Belangrijker is dat websurfers wiens nieuwsgierigheid door dit artikel is aangewakkerd compleet op het verkeerde been worden gezet aangezien de toetscombinatie ‘Alt-3’ in WP functieloos is. Doorgewinterde WP-ers weten natuurlijk dat het hier om de ‘Alt-F3′ combinatie moet gaan.
Wellicht vraagt de niet WP-er zich af waarom dit welhaast onmisbare onderwaterscherm van WP onder een dergelijke, niet voor de hand liggende, combinatie van twee toetsen is ondergebracht.
Wel, wanneer men eenmaal WP kent en een aantal malen heeft gebruikt is men eerder blij wanneer men na diverse, rheuma-inducerende, toetscombinaties eindelijk weer eens het onderwaterscherm moet in- of uitschakelen. Het heeft in elk geval op mijn verkrampte handen altijd een weldadige uitwerking. Jan van Spijker, Alphen aan de Rijn (30/06/96)


Onderwater Fotograferen Met Goede Kwaliteit

Van een medewerker. Met een modern fototoestel is het op eenvoudige wijze mogelijk foto’s onder water te maken. Zelfs het maken van film- of video-opnamen is mogelijk met niet al te dure apparatuur! Smaakvolle reportages in full colour met fraai gerasterde en afgedrukte foto’s van flora en fauna net onder de wateroppervlakte getuigen hiervan. Om van de talloze televisieprogramma’s met eindeloos luchtbellen uitademende vissen maar te zwijgen. Reportages dieper onder water zijn minder populair. Dit heeft diverse oorzaken. (13/06/96)


© 1996 Dimlicht Associaties Amsterdam