//
1975 In de Ban van de Ring
De 24-Uurs van 1975
 In de Ban van de Ring
 De 24 Uurs van 1975 werd georganiseerd door Gerard Hamberg, PJ Roos, Jan van Spijker en Paul Tempelaar. Zij vormden de toenmalige verkennersleiding van de HHG.

Het was de tijd van de stencilmachine en de noodopdracht in de zorgvuldig dichtgeplakte envelop. Jan van Spijker ontwierp het fraaie logo (toen een noviteit voor de 24-uurs!) terwijl Paul Tempelaar het merendeel van de themateksten schreef. De route werd op de fiets en met van oudere familieleden geleende auto’s uitgezet.

 

Het thema, “In de ban van de Ring”, maakte toendertijd (en niet voor het laatst) in brede kring furore. Het werd volledig uitgewerkt in de tocht. De oproep uit de eerste brief “Vrijwilligers Gevraagd! Moedige Mannen, schrijft u in…” en het Huis van Hudsrond kregen een welhaast spreekwoordelijke kracht bij de organisatoren. Naast de uitwerking van het thema was de tocht volgepakt met een wateroversteek bij de Rauros-watervallen, een buikschuif, een doorsteek en meer dan genoeg kilometers loopwerk door de fraaie natuur rond Rijssen.

Na afloop inspecteerden de deelnemers hun blaren en blikten de organisatoren terug op een prachtige tocht.

Jan, Paul en PJ nemen nog steeds deel aan de 24 Uurs, hetzij als loper, hetzij als organisator. Gerard, de logistieke motor van de 24 uurs van 1975, is in 1997 op 42-jarige leeftijd overleden.

De 24-Uurs van 1975 werd in 2005 gedigitaliseerd en gepubliceerd in het EBNA-Archief. Deze inleiding is daarbij toegevoegd aan het oorspronkelijke materiaal.